Okapy w kuchni – jak poprawnie ich używać?

0

Utrzymanie czystości w kuchni wymaga zaangażowania, ale pomagają nam w tym także nowoczesne rozwiązania z zakresu AGD. Jednym z takich rozwiązań są okapy kuchenne, czyli specjalne wyciągi do pochłaniania pary wodnej i tłuszczu.

Okapy niejedno mają imię

Producenci urządzeń AGD oferują bardzo duży wybór okapów różnych konstrukcji. Okapy mogą być podszafkowe, kominowe lub teleskopowe, a ponadto poszczególne modele różnią się też pod względem zastosowanego filtra. Dzięki tej różnorodności każda kuchnia może być zaaranżowana z wykorzystaniem okapu przystosowanego do wielkości pomieszczenia, jego aranżacji oraz preferencji domowników. Okapy zajmują stosunkowo mało miejsca, ale są niezwykle pomocne. Tak naprawdę nie wyobrażamy sobie kuchni bez skutecznego okapu. Porównanie ofert okapów z różnych sklepów internetowych jest możliwe na 7agd.pl/okapy. Znajdziesz tam kompletne zestawienie urządzeń dostępnych w różnych sklepach, sprawdzisz ceny i warunki dostawy.

Systematyczne czyszczenie

Okapy trzeba umiejętnie i często czyścić, bo systematyczne czyszczenie jest gwarancją poprawnego działania tych urządzeń. Nie chodzi tylko i wyłącznie o wycieranie kurzu, ale również o czyszczenie filtra lub jego wymianę. W zależności od konstrukcji konkretny okap może mieć filtr, którego należy czyścić lub taki, którego trzeba wymienić. Brak dbałości o filtr sprawia, że działanie okapu jest nieefektywne lub urządzenie nie działa w ogóle. Jeśli filtr nie pochłania tłuszczu w sposób właściwy, urządzenie może ulec uszkodzeniu. Czasami okapy są też nieprawidłowo zainstalowane, co objawia się na przykład głośnym działaniem albo brakiem odpowiedniego pochłaniania powietrza. Często powodem takiego stanu rzeczy jest też źle wykonana wentylacja.

Czyszczenie zewnętrzne jest uzależnione od materiału wykonania okapu. Wyróżniamy okapy stalowe, aluminiowe, a także szklane i z materiałów łączonych. Sposób czyszczenia i detergenty przeznaczone do czyszczenia konkretnego okapu powinny być dobrane w zależności od sugestii producenta wybranego okapu. Do czyszczenia okapu nigdy nie używamy środków żrących, szorstkich ściereczek ani preparatów na bazie chloru lub kwasu solnego, dlatego że te preparaty mogą uszkodzić okap.

Prawidłowe ustawienie

Okapy mają różne programy pochłaniania pary wodnej i tłuszczów. Okap może działać standardowo, w sposób zwolniony lub przyspieszony, czyli wyjątkowo intensywny. W celu odpowiedniego użytkowania konkretnego urządzenia trzeba się zapoznać z instrukcją obsługi i poznać wszystkie funkcje. W niektórych okapach znajdują się nowoczesne rozwiązania, nieoczywiste dla początkującego użytkownika, więc ta znajomość instrukcji użytkowania jest tym ważniejsza. Nie jest prawdą, że okap wystarczy włączyć podczas gotowania, bo każde urządzenie ma inne możliwości, inną wydajność i inny sposób filtrowania powietrza, a sposób użytkowania musi być dostosowany do tych parametrów. Jeśli nie ma takiej potrzeby, nie trzeba włączać okapu z pełną mocą, a dodatkowo warto stosować okap nie tylko w czasie samego gotowania, ale również po jego zakończeniu, w celu usunięcia nadmiaru pary wodnej z pomieszczenia. Warto też raz na jakiś czas sprawdzać drożność systemu wentylacji, ale oczywiście tylko wtedy, gdy stosujemy okap kominowy.

Okapy mają zwykle dwuletnią gwarancję, ale odpowiednią zadbane, mogą działać bezawaryjne przez wiele lat. W poszukiwaniu odpowiedniego okapu pomoże Ci strona 7agd.pl. Porównasz tam oferty okapów kuchennych w różnych sklepach internetowych i znajdziesz najlepsze promocje.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here